Author Topic: MIDI on / off issues (1.61) [fixed in 1.70]  (Read 5575 times)

funkyfli

  • Team Member
  • ***
  • Posts: 108
    • View Profile
Re: MIDI on / off issues (1.61)
« Reply #15 on: May 21, 2012, 05:04:24 AM »
To clarify...
When I line up 2 notes in Sonar the Note Off occurs right before the next Note On.  Neither one gets triggered.  The further apart the notes / messages are, the better they trigger.
By High / Low, I meant the Voltages.  The voltage levels at which the pin goes high or low.  There are different tolerances for different chips.

I hope that triggers an idea :)
thanks,
Martin.

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1375
    • View Profile
Re: MIDI on / off issues (1.61)
« Reply #16 on: May 21, 2012, 09:32:02 AM »
To clarify...
When I line up 2 notes in Sonar the Note Off occurs right before the next Note On.  Neither one gets triggered.  The further apart the notes / messages are, the better they trigger.

OK... and that problem happens only  with the  Edirol UM880 ? right ?

Could you try to set the Release of all envelopes to 0 and check if you still hear the problem ?
Same thing with all the release set to 255.

By High / Low, I meant the Voltages.  The voltage levels at which the pin goes high or low.  There are different tolerances for different chips.

The 6N137 is here to isolate the input, so that the maple always get the same voltage/currant.

Thanks a lot for your help,

Xavier

funkyfli

  • Team Member
  • ***
  • Posts: 108
    • View Profile
Re: MIDI on / off issues (1.61)
« Reply #17 on: May 21, 2012, 07:45:37 PM »
Yep.  Just with the UM880.  Setting the releases to 0 or 255 made no difference.

I guess the next step, if you are up for it, is to create a test PreenFM OS that will print the incoming MIDI messages to the screen.  We can then check to see if the synth is receiving correct MIDI messages, bad messages, incomplete messages or no messages at all...  Just an idea.

I should at least switch out R6 for a 180 Ohm as a test...

Martin.

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1375
    • View Profile
Re: MIDI on / off issues (1.61)
« Reply #18 on: May 22, 2012, 01:54:46 PM »

Yes good idea, i'll try to build a OS that output the midi information it receives.

Xavier

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1375
    • View Profile
Re: MIDI on / off issues (1.61)
« Reply #19 on: May 25, 2012, 02:21:19 PM »
Those debug version display on the screen the NoteOn ("O") and NoteOff("F") it receives.
http://xhosxe.free.fr/PreenFM/firmware/DEBUG/

Please Try D4 first in which i have much hope.

D1 is the same as 162.B2.

The D2 version deals with polyphonic after touch, it does not do anything with it, it just consumes the data.

D3 version added... Prevent realtime midi message to change MidiDispatcher state. Please, try this one first...

D4: I implement the running status midi feature... which was missing.  ::)
(http://www.blitter.com/~russtopia/MIDI/~jglatt/tech/midispec/run.htm)


Please let me know what you see on your screen while playing,

If you have time, could you try older firmware 1.60, 1.51 and 1.03 and see if it's better ?
http://xhosxe.free.fr/PreenFM/firmware/

Thanks,

Xavier
« Last Edit: May 25, 2012, 10:14:28 PM by Xavier »

funkyfli

  • Team Member
  • ***
  • Posts: 108
    • View Profile
Re: MIDI on / off issues (1.61)
« Reply #20 on: May 26, 2012, 01:36:19 AM »
Running Status!  I really should have thought to ask about that one.  So I tried D4 first... disobeying orders :)... and so far it works perfectly!  Next, I tried D3... not so good... lots of W messages. 
So Running Status it was!
Thanks!!!  You rock! etc. :)
Martin

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1375
    • View Profile
Re: MIDI on / off issues (1.61)
« Reply #21 on: May 26, 2012, 08:03:14 AM »
Great...  ;D
Thanks for trying it so quickly.
 
I suspected that so i built a beta 1.62.b3 with this modification.
http://ixox.fr/forum/index.php?topic=21.0
You can install it to have a non-debug working firmware.

I may have broken sysex that's why it's still a beta.
I'll give a deeper try next week and publish an official stable firmware.

Xavier