Author Topic: PFM2 & Ableton  (Read 364 times)

Naive Teen Idol

  • Team member
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
PFM2 & Ableton
« on: January 20, 2020, 12:42:26 AM »
I know Preen is controlled by NRPN and Ableton doesn't "do" NRPNs, but is there any way to get Ableton to control the editor via VST/AU/etc.? I see that when I wiggle a knob (say, Algo) on the editor with the Device in "Configure" mode, Algo is recognized by the device. But then when I move the device parameter, the editor does nothing.

Is that just the way it is? I'm using a Novation Remote SL that I'd like to map some controls onto if possible ...

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1519
    • View Profile
Re: PFM2 & Ableton
« Reply #1 on: January 20, 2020, 10:23:25 AM »

It should work, the plugin "talks" directly to the preenfm2 without abelton live at all.
Make sure the preenfm2 midi port is not enabled in ableton midi input/output and select it from inside the plugin.
Change the midi channel to match your settings.

In the preenfm2 settings you must have :
Send : NRPN.
Receive : NRPN and CC.
Thru : off


Naive Teen Idol

  • Team member
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: PFM2 & Ableton
« Reply #2 on: January 21, 2020, 02:38:33 AM »
I may not have been clear – I’m able to get the editor to talk to the Preen and Ableton (the device knows when I’m changing a parameter). What I’m not able to do is get Ableton to talk to the editor.

Is that doable?

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1519
    • View Profile
Re: PFM2 & Ableton
« Reply #3 on: January 21, 2020, 08:52:01 AM »
I may not have been clear – I’m able to get the editor to talk to the Preen and Ableton (the device knows when I’m changing a parameter). What I’m not able to do is get Ableton to talk to the editor.

Is that doable?

I just tried and you're correct. Automation is not propagated from ableton to the preenfm2 plugin.  ???

Will take try to figure out what's wrong....

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1519
    • View Profile
Re: PFM2 & Ableton
« Reply #4 on: January 21, 2020, 09:20:37 AM »
Ouch !!!!
Juce change :
https://forum.juce.com/t/we-are-removing-audioprocessor-based-parameter-management/26032/20
Editor code :
https://github.com/Ixox/preenfm2Controller/blob/master/Plugin/Source/PluginProcessor.cpp#L752


I upgraded the juce library version with 2.11.x version and they modified the way the plugin listen to parameter changes on host  :(
I'll fix this asap.
« Last Edit: January 21, 2020, 09:48:01 AM by Xavier »

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1519
    • View Profile
Re: PFM2 & Ableton
« Reply #5 on: January 22, 2020, 10:30:58 PM »

Version 2.11.3 uploaded for windows (macos later this week).
Please test, it should work as expected.

https://github.com/Ixox/preenfm2Controller/releases

Thanks for the report.

Naive Teen Idol

  • Team member
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: PFM2 & Ableton
« Reply #6 on: January 24, 2020, 03:08:31 PM »
Awesome! I'm on Mac but am very much looking forward to trying this out.

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1519
    • View Profile
Re: PFM2 & Ableton
« Reply #7 on: January 24, 2020, 06:41:50 PM »

Naive Teen Idol

  • Team member
  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: PFM2 & Ableton
« Reply #8 on: January 24, 2020, 10:09:04 PM »
Works great, TY, Xavier!