Author Topic: [Fixed in v0.91] PreenFM3 v0.90 - output routing  (Read 706 times)

mr-g

  • Team member
  • *
  • Posts: 11
    • View Profile
[Fixed in v0.91] PreenFM3 v0.90 - output routing
« on: October 04, 2020, 08:28:06 PM »
When I route a voice to output #1 it goes to output #2 anyone know why this is?
« Last Edit: October 27, 2020, 09:30:30 AM by Xavier »

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1638
    • View Profile
Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« Reply #1 on: October 04, 2020, 08:58:34 PM »
Sounds like the first bug report for the preenfm3 :)
I'll try to fix all of them (as far as they are reported)
I'll publish a new firmware this week.

Please post all problems or even questions you have.
Thanks a lot.
« Last Edit: October 04, 2020, 09:48:36 PM by Xavier »

mr-g

  • Team member
  • *
  • Posts: 11
    • View Profile
Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« Reply #2 on: October 05, 2020, 12:29:00 PM »
thank you!

another strange problem i have is, sometimes when scrolling through the DX7 voices for selection... all of sudden the screen goes white and i cannot continue to operate the preenfm3, i am forced to cycle the power.

i am yet to find a specific pattern or perhaps abnormal file name that may cause this.
« Last Edit: October 05, 2020, 12:34:28 PM by mr-g »

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1638
    • View Profile
Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« Reply #3 on: October 05, 2020, 01:35:13 PM »
another strange problem i have is, sometimes when scrolling through the DX7 voices for selection... all of sudden the screen goes white and i cannot continue to operate the preenfm3, i am forced to cycle the power.
i am yet to find a specific pattern or perhaps abnormal file name that may cause this.

Does it occur always on the same bank/prese ?
Could you zip your "/pfm2/DX7" folder and share it somewhere in the cloud ?


mr-g

  • Team member
  • *
  • Posts: 11
    • View Profile
Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« Reply #4 on: October 05, 2020, 04:21:33 PM »
i will do some more testing to find a consistent pattern then get back to you!

here is the DX7 folder : https://we.tl/t-EdYjp0Butp

mr-g

  • Team member
  • *
  • Posts: 11
    • View Profile
Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« Reply #5 on: October 05, 2020, 05:51:34 PM »
ok i have found something, the white screen bug seems to appear not just on voice change but also in other places in the GUI...

i have noticed GUI glitches that occur when operating buttons and pots... the screen brightness pulses a little whilst pressing buttons / pots and quickly appearing GUI glitches appear over the screen...

I have made a video to demonstrate this for you... watch the screen as i repeatedly press button to see the glitches and you can also the white screen at the end.

https://we.tl/t-VMhPScpQgH

hope this helps!


Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1638
    • View Profile
Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« Reply #6 on: October 05, 2020, 10:10:19 PM »

Thanks for the zip file and the video.
It does not come from the DX7 files.

That really looks like a communication problem between the CPU and the display that can come from  several things.
So I have several questions :

1. When the screen is white, can you try to hold down the "Menu" button for one or 2 seconds untill it goes black then release. It reinits the display. Does the screen come back after that ?

2. Can you try the firmware in the attached zip :
https://drive.google.com/file/d/1BDWWxVl31jN6005eECzhV845tw332e40/view?usp=sharing
It uses a slower clock to send data to the display.
Is it better, the same or worse ?

3. Can you double check all the display soldering point ?

4. Does it still glitch when you lightly press the bottom border of the display without touching the pins ?

5. Can you share the display exact reference ?

Thanks

mr-g

  • Team member
  • *
  • Posts: 11
    • View Profile
Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« Reply #7 on: October 05, 2020, 10:39:50 PM »
Looks like this is the problem  :-[

I've destroyed the tiny resistor next to the display header..

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1638
    • View Profile
Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« Reply #8 on: October 05, 2020, 10:58:46 PM »
This is a 100nF decoupling capacitor.
It's between the ground and the 5v. You can remove it completely and it should work, but don't leave it like this as it could make a shorcut.
You can also solder a regular (Through hole)  100nF cap if you have that between the 2 pins.

I'm not sure that can be the reason.

Can you try at least point 1 & 2 from the list above ?
« Last Edit: October 05, 2020, 11:00:50 PM by Xavier »

mr-g

  • Team member
  • *
  • Posts: 11
    • View Profile
Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« Reply #9 on: October 06, 2020, 07:39:24 PM »
1. When the screen is white, can you try to hold down the "Menu" button for one or 2 seconds untill it goes black then release. It reinits the display. Does the screen come back after that ?

YES it returns to normal


2. Can you try the firmware in the attached zip :
https://drive.google.com/file/d/1BDWWxVl31jN6005eECzhV845tw332e40/view?usp=sharing
It uses a slower clock to send data to the display.
Is it better, the same or worse ?


How to flash this firmware, its not a *.dfu?


3. Can you double check all the display soldering point ?

Yes seems fine apart from that 100nF cap issue  :-[


4. Does it still glitch when you lightly press the bottom border of the display without touching the pins ?

No change when pressed


5. Can you share the display exact reference ?

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07QS6BCGK/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o03_s00?ie=UTF8&psc=1
« Last Edit: October 06, 2020, 07:48:42 PM by mr-g »

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1638
    • View Profile
Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« Reply #10 on: October 06, 2020, 10:01:23 PM »
1. When the screen is white, can you try to hold down the "Menu" button for one or 2 seconds untill it goes black then release. It reinits the display. Does the screen come back after that ?

YES it returns to normal

OK, so it's really a display problem and nothing else. Or communication with the display.

2. Can you try the firmware in the attached zip :
https://drive.google.com/file/d/1BDWWxVl31jN6005eECzhV845tw332e40/view?usp=sharing
It uses a slower clock to send data to the display.
Is it better, the same or worse ?


How to flash this firmware, its not a *.dfu?

Sorry the bootloader doc is still to be written.
Put the SD card in you computer copy pfm3_.bin from the zip on it, put it back in the preenfm3.
Then hold the Menu button while you switch on the preenfm3, you see the bootloader where you can flash the bin.
Instruction should be on the screen.
Flash it and reboot.
 
This firmware display "Slow" as version in the menu.

That would be very interesting for me to see if that fix the problem.



mr-g

  • Team member
  • *
  • Posts: 11
    • View Profile
Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« Reply #11 on: October 07, 2020, 10:59:41 AM »
same problem exists, the screen goes white as before.

mr-g

  • Team member
  • *
  • Posts: 11
    • View Profile
Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« Reply #12 on: October 07, 2020, 02:31:15 PM »
I can post it to you if you would like to use it to debug?

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1638
    • View Profile
Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« Reply #13 on: October 07, 2020, 06:59:35 PM »
I can post it to you if you would like to use it to debug?

Thanks for trying.
I tend to think your display is faulty.
But that would be interesting to verify it it comes from your display or from your problem on the board.
So would be great if you can do that.

FYI, I have 5 Tfts here they all work fine (one 2.2, one 2.4, and three 2.8").
I just ordered 2 other ones, one with the same ref as the one you linked.
I'll see.

« Last Edit: October 07, 2020, 09:08:40 PM by Xavier »

mr-g

  • Team member
  • *
  • Posts: 11
    • View Profile
Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« Reply #14 on: October 11, 2020, 09:57:43 AM »
Ok so where to post it to you?