Author Topic: PreenFM3 skippy encoders ?  (Read 299 times)

proxima

  • Team member
  • *
  • Posts: 21
    • View Profile
PreenFM3 skippy encoders ?
« on: January 04, 2021, 08:20:09 PM »
So here's my issue :

On my PreenFM3 encoder f will sometime skip a turn. let's say I start from a value = 0

I turn the encoder ten times so the value should = 10 but for some reason sometime the value = 9 so the encoder skip a turn.

Strange thing is that it happens only when turning it clockwise , never when turning it anti clockwise

Am I the only one experiencing this kind of thing ?
« Last Edit: January 04, 2021, 08:42:20 PM by proxima »

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1860
    • View Profile
Re: PreenFM3 skippy encoders ?
« Reply #1 on: January 04, 2021, 09:00:50 PM »

Thanks for posting here, i would be interested to know also if other users have a similar issue.
As we already discussed that in PM, i know you're using v0.102, so that's fine.

But I have 2 questions :

. Do you confirm it happens only with Encoder "f" and not other encoders ?

. Do you notice that it happens at a particular position of the encoder ? I mean does it miss a value once per 360° rotation and always at the same angle or something like that ? or is it totally random ?

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1860
    • View Profile
Re: PreenFM3 skippy encoders ?
« Reply #2 on: January 04, 2021, 09:13:08 PM »
another question :
. Does it happen independently of what it controls on the display ?
For example does it happen in Mixer>Volume ?

proxima

  • Team member
  • *
  • Posts: 21
    • View Profile
Re: PreenFM3 skippy encoders ?
« Reply #3 on: January 05, 2021, 04:43:35 PM »
-Yes it happens only with encoder f

-I got the impression that it's totally random  but when I was counting from 1 to 10 and that it skipped let's say turn 8 when going back to 0 then clockwise again it would skip turn 7, so one turn earlier (hope this make sense)

-First encounter of the issue was in mixer > volume but I also encountered it when setting feedback.

lokki

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 325
    • View Profile
Re: PreenFM3 skippy encoders ?
« Reply #4 on: January 05, 2021, 05:44:59 PM »
If it only happens on one encoder that would indicate a "bad" encoder, no?

Xavier, you could compile him a firmware with switched encoders so he can see if the faulty encoder moves...

proxima

  • Team member
  • *
  • Posts: 21
    • View Profile
Re: PreenFM3 skippy encoders ?
« Reply #5 on: January 06, 2021, 05:12:55 PM »
Yeah that would be my first guess...

proxima

  • Team member
  • *
  • Posts: 21
    • View Profile
Re: PreenFM3 skippy encoders ?
« Reply #6 on: January 09, 2021, 05:02:38 PM »
So, nobody else is experiencing this kind of issue ? I guess we can say this is hardware related ?

Xavier

  • Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 1860
    • View Profile
Re: PreenFM3 skippy encoders ?
« Reply #7 on: January 10, 2021, 04:29:42 PM »
Can't you replace the encoder and give a try ? as it's likely an encoder problem.

I can make a firmware with encoder 5 and 6 swaped but i'm not sure what it will prove.
« Last Edit: January 10, 2021, 04:38:39 PM by Xavier »

proxima

  • Team member
  • *
  • Posts: 21
    • View Profile
Re: PreenFM3 skippy encoders ?
« Reply #8 on: January 10, 2021, 05:45:29 PM »
I bought it from Van Daal electronics so I will no be able to change it by myself