Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - lokki

Pages: [1] 2 3 ... 16
1
preenfm2 and preenfm3 / Re: preenfm3 sd card error
« on: Today at 12:55:15 PM »
The display I bought clearly stated that it is Arduino 5v compatible, the sdlines run directly from the connector via a resistor to the SPI pins, so they have to be for level shifting somehow. (Since Arduino sends out 5v logic).

With 3.3v logic you don't get the right levels I suppose. Unfortunately I can't easily measure, since I have soldered the display to the preenfm3 directly (will make my own smaller case...more later :)

2
preenfm2 and preenfm3 / Re: preenfm3 sd card error
« on: Today at 10:54:29 AM »
Next week i will try my screen with 3,3Volts instead of 5 Volts. I hope the built-in SD card will work.

So is the screen running at 5v on the preenfm3? I assumed 3.3v but did not yet take measurements...

I think all those sdcard problems come from the fact, that these displays are designed to be run on a 5v Arduino and include resistor dividers as level shifters instead of proper ICs. Probably one could simply solder jumper wires directly from the 4 sdpins to the sdcard slot and it would work. Maybe the three smd resistors would have to be removed.

3
preenfm2 and preenfm3 / Re: DIY help, frozen screen
« on: October 28, 2020, 08:21:28 AM »
i would definitely start by just reheating all the preenf405 socket connections. remove the preenf405 first then reheat all the connections on the sockets, make sure they make good clean solder blops. do you have a multimeter?

did you solder the preenf405 headers on your own? this would be my next guess for failure.

4
preenfm2 and preenfm3 / Re: PreenFM3 v0.90 - output routing
« on: October 24, 2020, 02:03:05 AM »
The size is actually 2.8" but with a different pcb, so the sdcard pins don't align right? I am not sure what your problem is? Can you describe again what you want to do and where it fails?

5
preenfm2 and preenfm3 / Re: preenfm3 sd card error
« on: October 21, 2020, 04:16:31 PM »
Got it working. As I suspected it was the sdreader on that display module that was faulty. For testing I simply soldered a SD to micro sd adapter to the corresponding PINs on the preenfm3,since I found out that sd cards are directly SPI compatible...

Guess my preenfm3 will be accepting microSD from now on :)

6
preenfm2 and preenfm3 / Re: preenfm3 sd card error
« on: October 19, 2020, 09:58:03 PM »
it is totally black (no backlight), as soon as i put in the sdcard. and as soon as i take it out it goes all white.
pressing menu does not help it stays white (i am on 0.90 now but will update again to 0.91 and try as well)

7
preenfm2 and preenfm3 / Re: preenfm3 sd card error
« on: October 19, 2020, 08:32:25 PM »
and another sdcard does not fix this...

but, the blue led on the main pcb blinks, even when the screen stays black, maybe that tells you something?

can i just attach another microsd card modul with SPI and 3.3v logic?

8
preenfm2 and preenfm3 / Re: preenfm3 sd card error
« on: October 19, 2020, 08:24:46 PM »
hmm, the screen still stays black even with the folder on the sdcard...

will try a different sdcard. or maybe the reader is really broken on the screen

9
preenfm2 and preenfm3 / Re: preenfm3 sd card error
« on: October 19, 2020, 07:52:25 PM »
sorry, i only looked at the 0.91 release, and it didn't contain the sdcard zip file...found it in the 0.90 folder.

10
preenfm2 and preenfm3 / Re: preenfm3 sd card error
« on: October 19, 2020, 07:48:29 PM »
it seems i am missing some fundamental stuff :-)  8)

will copy the folder to the sdcard (did not know i had to do that) the wiki does not mention it, no?
i guess i have to look at the zip file.

11
preenfm2 and preenfm3 / Re: preenfm3 sd card error
« on: October 19, 2020, 07:09:59 PM »
sorry, yes i realised the "x" thing after a while as well, had no time to post it yet.

this is the link to the display:

https://www.aliexpress.com/item/4001135326039.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dP0cOvE

the sd pins seem to align, no?

is there anything more verbose in regard to the sdcard that i could try?

12
preenfm2 and preenfm3 / preenfm3 sd card error
« on: October 18, 2020, 09:37:54 AM »
hi xavier,

i flashed the firmware successfully.

unfortunately my LCD was a different kind of pcb, but still 2.8''. the holes for the sdcard-reader don't align. i bent some headers and soldered it, but maybe something is wrong...it is also possible the reader does not work on the PCB, it is a cheap chinese LCD. the screen itself works flawless.

now,
-when i boot up without an sdcard inserted i get a: SD CARD ERROR after which the preenfm3 boots successfully.
-when i insert a sdcard at boot up, the screen just stays black. if i then unplug the sdcard, the screen goes white
-when i insert a sdcard after boot up the screen goes black. when i remove it the screen goes white.

does that indicate anything?

if i would attach a separate sdcard reader module, i need the four connections and 3.3v and gnd?


14
preenfm2 and preenfm3 / [Solved] preenfm3 bootloader flashing problem OSX
« on: October 17, 2020, 04:56:03 PM »
hi there when i try to flash the bootloader i get this on osx:

Code: [Select]
XXXX:pfm3_firmware_0.91 lokki$ dfu-util -a0 -d 0×0483:0xdf11 -D p3_boot_1.01.bin -R -s 0×8000000
dfu-util 0.9

Copyright 2005-2009 Weston Schmidt, Harald Welte and OpenMoko Inc.
Copyright 2010-2016 Tormod Volden and Stefan Schmidt
This program is Free Software and has ABSOLUTELY NO WARRANTY
Please report bugs to http://sourceforge.net/p/dfu-util/tickets/

dfu-util: Invalid DFU suffix signature
dfu-util: A valid DFU suffix will be required in a future dfu-util release!!!
Opening DFU capable USB device...
ID 0483:df11
Run-time device DFU version 011a
Claiming USB DFU Interface...
Setting Alternate Setting #0 ...
Determining device status: state = dfuIDLE, status = 0
dfuIDLE, continuing
DFU mode device DFU version 011a
Device returned transfer size 1024
dfu-util: Invalid dfuse address: 0×8000000

if i do dfu-util -l i get:

Code: [Select]
xxxxxx:pfm3_firmware_0.91 lokki$ dfu-util -l
dfu-util 0.9

Copyright 2005-2009 Weston Schmidt, Harald Welte and OpenMoko Inc.
Copyright 2010-2016 Tormod Volden and Stefan Schmidt
This program is Free Software and has ABSOLUTELY NO WARRANTY
Please report bugs to http://sourceforge.net/p/dfu-util/tickets/

Found DFU: [0483:df11] ver=0200, devnum=9, cfg=1, intf=0, path="20-2", alt=1, name="@Option Bytes   /0x5200201C/01*128 e", serial="200364500000"
Found DFU: [0483:df11] ver=0200, devnum=9, cfg=1, intf=0, path="20-2", alt=0, name="@Internal Flash   /0x08000000/16*128Kg", serial="200364500000"
xxxx:pfm3_firmware_0.91 lokki$

so are the docs wrong or is something strange with my preenfm3? i just don't want to mess anything up :-)

15
preenfm2 and preenfm3 / Re: PreenFM3 Questions
« on: September 28, 2020, 07:54:27 PM »
oh, yes! nice one!!! 404 additions, poor xavier.

Pages: [1] 2 3 ... 16